Tiedä mille äänesi annat

Helmikuun alussa järjestetään kirkolliskokousvaalit, jossa valitaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylimmän päättävän elimen, kirkolliskokouksen jäsenet seuraavalle nelivuotiskaudelle. Kirkolliskokouksen päätöksillä linjataan pitkälti sitä isoa kuvaa, jollaisena kirkon työ toteutuu paikallistasolla ihmisten keskellä. Arvot, toiminnan painotukset ja suuret linjat piirretään Turussa kirkolliskokouksen istunnoissa. Ei siis ole merkityksetöntä, ketä tuonne valitaan.

Oikeastaan nämä vaalit käytiin jo vuosi sitten seurakuntavaalien yhteydessä, sillä äänioikeutettuja kirkolliskokousvaaleissa ovat seurakuntavaaleissa valitut kirkkovaltuutetut. Tämän välillisenä vaalina toteutettavan demokraattisen järjestelmän kummajaisuuden lisäksi näihin vaaleihin liittyy toinenkin omalaatuisuutensa. Ikään kuin muinaisjäänteenä sääty-yhteiskunnasta, papisto valitsee keskuudestaan kolmasosan kirkolliskokouksen edustajista. Loput ovat sitten tämän välillisen vaalin paikkoja maallikoille. Näin ollen valtaosa kirkon jäsenistä on äänensä näiden vaalien osalta jo käyttänyt. Nyt voi silti vaikuttaa ottamalla asian puheeksi oman seurakunnan ja hiippakunnan kirkkovaltuutettuihin.

Hiippakunnittain tapahtuvaan äänestykseen on kasattu valitsijayhdistyksiä ehkä hieman salamyhkäisestikin. Usein jää kovin epäselväksi, millaisia asioita ja painotuksia suhteessa kirkolliskokouksen tehtävään valitsijayhdistykset edustavat? Vaaliohjelmat ovat ympäripyöreitä tai ne puuttuvat kokonaan. Tämä on hyvin ongelmallista, koska kirkko on arvoyhteisö, joskin moniääninen sellainen. Kyseessä on kuitenkin vaali, jossa valitaan edustajat merkitykselliseen tehtävään päättämään kirkon toiminnasta, strategioista, hallinnosta, lainsäädännöstä, taloudesta ja opista.

Vaikka poliittiset puolueet loistavatkin poissaolollaan vaaleissa, äänestäjällä saattaa olla kiusaus antaa ääni ehdokkaan puoluekirjan perusteella. Tämä voi kuitenkin merkitä annetun äänen valumista edustajalle, joka ajattelee kirkon tehtävästä ja tulevaisuudesta perin toisella tavoin kuin äänen antaja itse haluaisi ajatella. Siksi toivoisin, että valitsijayhdistykset rohkeasti toisivat esille ne agendat, painotukset ja arvot, joita haluavat olla edistämässä kirkollisessa todellisuudessa.

Valitsijayhdistyksiä kootaan hiippakunnan sisäisesti myös alueellisin perustein.Tällaisella alueellisuudella ei kirkolliskokoustyöskentelyn kannalta ole juurikaan merkitystä. Sillä, että itäisen ja pohjoisen alueen hiippakunnat ovat edustettuina on tärkeää, mutta muutoin alueellisuus menettää kokonaiskirkon tasolla merkitystään. Alueellisten listojen osalta toistuu myös ongelma, että ääni voi mennä perin toisenlaisia arvoja edustavalle henkilölle.

Toivonkin, että kaikki äänioikeutetut käyttävät ääntään ja ovat tietoisia, mille äänensä antavat äänestäessään 9. päivä helmikuuta ja luotan, että muut kirkon jäsenet ovat aktiivisia yhteydenpidossaan äänioikeutettuihin.

Pekka Kosonen

Kirkollisvaaliehdokas

Kuopion hiippakunta

Yksi vastaus artikkeliiin “Tiedä mille äänesi annat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s