Pari suhdetta…

Terveiset Tampereelta!

Kokoustamme Kirkolliskokouksen yleisvaliokunnan kanssa parhaillaan parin päivän seminaarissa. Juuri, kun luomme mietintöä edustaja-aloitteesta, joka käsittelee selvitystä

Plie 100%
Plie 100%

kirkon vihkioikeudesta luopumista otsikoissa komeilee pari positiivista uutista teeman ympärillä. Helsingin hiippakuntavaltuusto on kokouksessaan päätynyt siihen, että uuden parisuhdelain astuessa voimaan 1.3.2017, papit voivat vihkiä ongelmattomasti myös samaa sukupuolta olevia pareja. Hiippakuntavaltuustolla ei tässä asiassa ole päätösvaltaa, sen enempää kuin piispainkokouksellakaan, mutta lausunto on rohkea linjanveto ja osoitus siitä, että kirkossa on aitoa halua muutokseen ja ihmisarvon luovuttamattomaan kunnioitukseen. Onnittelen helsinkiläisiä kristittyjä sisaria ja veljiä rohkeudesta astua ihmisen rinnalla. Samaa rohkeutta odotan myös itseltäni ja muilta Kuopion hiippakunnan valtuutetuilta.

Toinen positiivinen otsikointi tuli Kotimaa24 palvelun kautta, jossa uutisoitiin Suomen

Kuvalehden haastatteleman Arkkipiispa Kari Mäkisen kannanotosta tasa-arvoisen avioliittolain vaikutuksesta kirkon toimintaan ja elämään.

”Mäkinen sanoo haluavansa katsoa avioliittoasiaa ihmisen elämänkaaresta käsin. Avioliiton solmiminen on merkittävä kohta elämässä, ja silloin on luontevaa kokoontua jumalanpalvelukseen. Kaksi ihmistä sitoutuu toisiinsa ja lupaa julkisesti ja yhteisesti haluavansa tätä sitoutumista, arkkipiispa toteaa.

Tässä avioliiton merkityksessä ei hänen mukaansa ole eroa, onko kysymyksessä eri vai samaa sukupuolta oleva pari.

– Toivoisin, että meillä olisi myös kirkkokäsikirjassa tunnustettuna, että kyseessä on yhtäläinen jumalanpalvelus silloin, kun vihittävinä ovat samaa sukupuolta olevat. Minusta olisi hyvä, että niin voitaisiin päättää ja toimia.”

Voisiko tätä enää suoremmin sanoa. On helppoa liittyä Arkkipiispan ajatukseen.

Vihkioikeudesta luopuminen tuskin ratkaisisi itse ongelmaa, jonka parissa kirkolliset toimijat ja päätöksentekijät tuskailevat. Se olisi ainoastaan pakenemista ja puolustustaistelua, joka vääjäämättä tulisi johtamaan koko kirkon tappioon.

Rukoilen kirkollemme rohkeutta olla ihan jokaisen ihmisen rinnalla elämänkaaren kaikissa vaiheissa julistaen hyvän Jumalan loputonta armoa ja rakkautta ja osoittamaan tämän armon ja rakkauden myös omassa elämässään ja toimissaan.

 

Pekka Kosonen, hiippakuntavaltuutettu ja kirkolliskokousedustaja

Pieksämäki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s