Haastetut traditiot

”Kirkon traditiosta nouseva avioliittokäsitys on muodostunut erilaiseen todellisuuteen, johon olemme astumassa 1.3. lukien. Sen vuoksi asia on kaikkea muuta kuin selvä. Kirkko tarvitsee ratkaisuja ja oman toimintansa asemointia suhteessa uudistuvaan lakiin.”

 

Nyt on yö nukuttu kirkolliskokouksen istuntoviikon jälkeen omassa sängyssä ja kyllä ihmisen on hyvä olla kotona. Kiitollisuutta siis ilmassa.

Monenmoisissa mietinnöissä, esityksissä, aloitteissa ja selvityksissä viitataan usein kirkon traditioon eli perinteeseen. ”Kirkon tradition mukaan sitä tai tätä ja niin sekä näin…” Perinteet ovat ihmisille tärkeitä, samoin näistä perinteistä kumpuavat rituaalit. Ne luovat perspektiiviä asioihin menneen ja nykyhetken välillä, parhaimmillaan suhteuttavat myös olemistamme suhteessa tulevaan.

Kirkon traditio ei kuitenkaan ole muuttumaton. Tämä hetki on osa tulevaa traditiota ja näin ollen traditio elää aina suhteessa ihmisiin ja olemassaolevaan todellisuuteen. Kirkko ja kristityt ovat joutuneet aina asemoimaan suhteensa ympäröivään todellisuuteen, erilaisiin rakenteisiin, ihmisiin sekä muiden tekemiin päätöksiin, kuten lainsäädäntöön. Ensimmäiset kristityt elivät juutalaisuuden ja siitä nousevan tradition varassa. Alkuseurakunnat joutuivat huomioimaan myös Rooman valtakunnan, sen vaikutuksen ja päätöksenteon. Ensimmäiset kristityt joutuivat siis asemoimaan uskoaan ja oppiaan elämässään ajassa. Myöhemmin samaa asemointia on jouduttu tekemään monissa käännekohdissa, ei vähiten reformaatiossa, jossa osa kristityistä luopui valtavasta määrästä kirkon traditioita. Kirkon traditio on siis muuttunut kautta aikojen, joskus suuremmin, toisinaan taas pienemmin.

Kun ympärillämme tapahtuu muutoksia, joudumme kysymään itseltämme, miten tämä muuttaa minua tai mitä vaikutuksia tällä on minulle? Tämän kysymyksen edessä on kirkkomme tällä hetkellä. Kun lainsäätäjämme ovat päätyneet muuttamaan yhteisiä pelisääntöjä avioliiton suhteen se haastaa kirkon asemoimaan itsensä suhteessa tähän lakiin uudella tavalla. Emme voi vain todeta, että kirkko elää kuten aina ennenkin, välittämättä ympärillämme tapahtuvista asioista. Lopputulos tästä asemoinnista toki voi olla sekin, että tradition mukainen eteneminen on mahdollista. Sitten tehdään päätökset tällaisten johtopäätösten mukaan. On siis pään työntämistä pensaaseen ja silmien sulkemista ympäröivältä todellisuudelta, jos päätyy vain toteamaan, että tilanne on selvä ja kirkolla on selkeä avioliittokäsitys. Kirkon traditiosta nouseva avioliittokäsitys on muodostunut erilaiseen todellisuuteen, johon olemme astumassa 1.3. lukien. Sen vuoksi asia on kaikkea muuta kuin selvä. Kirkko tarvitsee ratkaisuja ja oman toimintansa asemointia suhteessa uudistuvaan lakiin.

Itselleni tuli yllätyksenä kirkolliskokouksessa kuulluissa puheenvuoroissa, että joku vielä nykypäivänä pitää homoseksuaalisuutta syntinä. Olin ajatellut, että samaa sukupuolta olevien vihkimiseen liittyvä vastustus kumpuaa lähinnä Raamatun arvovaltaan ja sen tulkintaan liittyvistä kysymyksistä. Kirkossa olen toki ennenkin törmännyt ihmisiin, joilla on käsityksiä synnin luonteesta yksittäisinä tekoina tai olemisen muotoina. Olemme siis tähänkin asti pystyneet elämään saman kirkon sisällä osallistuen yhteiseen ehtoolliseen ja kirkon elämään. Miksi emme siis voisi jatkossakin elää? Itse haluaisin ajatella, että luterilaisessa kirkossa on tilaa niille, jotka ajattelevat homoseksuaalisuuden syntinä. Samalla ajattelen, että seinien sisällä on oltava tilaa myös meille, jotka ajattelemme Jumalan siunauksen kuuluvan kaikille ihmisille ja kaikille avioliitoille. Tämä lienee ainoa mahdollisuus edetä repimättä kirkkoamme pahasti hajalle.

 

Pekka Kosonen, Pieksämäki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s