Pieniä isoja asioita.

Matkalla junassa Tampereelta Mint Cream 100%kotiin. Kahden päivän tiivistä pohdintaa Kirkolliskokouksen ylaisvaliokunnan kesken kirkon tulevaisuuskomitean mietinnöstä.

Laadimme lausuntoa tulevaisuusvaliokunnan pyynnöstä. Jäsenyys, johtaminen, kieli, ikä-kiintiöt hallinnossa. Pieniä isoja asioita kirkon tulevaisuuteen liittyen.

Mitä kaikkea jäsenyys kirkossa on? Aktiivista toimintoihin osallistumista… päätöksentekijöinä toimimista… satunnaisia kirkossa käyntejä… hiljaista nojautumista siihen luottamukseen, että tällä kaikella on merkitystä… olla painamatta eroakirkosta.fi palvelun painiketta netissä… jäsenyys toteutuu monella tasolla ja kaiken perustana samanarvoisuus kastettuna.

———

Johtajuus on haastavaa kirkossa(kin). Lisää osaamista on saatava eri johtamisen tasoille. Huonoa johtamista ei saa peittää hengellisen jargonin alle. Tiettyjä johtajan tehtäviä voisi hyvin ajatella määräaikaisiksi. Johtajuus, niin hallinnollinen, strateginen kuin operatiivinen, olisi irroitettavissa automaattisesta sitomisesta pappeuteen. Silloin johtamisen taidot ja ominaisuudet nousisivat korostuneiksi eikä pappisvirka olisi määrittävä tekijä.

——–

Kieli ja ilmaisun tavat eivät saa olla esteenä osallisuuden toteutumiselle. Erilaisten ihmisten erilaiset elämäntodellisuudet on kyettävä kohtaamaan seurakunnan toiminnassa.

———

Olisiko nuorilta itseltään kysyttävä, kuinka he haluaisivat ja voisivat olla vaikuttamassa seurakuntien elämään, toimintaan, hallintoon, päätöksiin? Kiintiöpaikat nuorille aikuisten pönöttämiin kokouksiin kuulostaa liian helpolta ja populistiselta ratkaisulta. Haluaisinko itsekään olla demokraattisessa järjestelmässä se ”kiintiötyyppi”?

Tämän tyyppisistä asioista osaamme tässä kirkossa olla monenlaista mieltä…

 

Pekka Kosonen, kirkolliskokousedustaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s