Etelärannan karttaharjoituksia, puhe kirkolliskokouksessa 8.5.2019

Arvoisa puheenjohtaja ja hyvä kirkolliskokous.

Kenellekään minut tuntevalle tai aiempia näkökantojani kuulleelle ei liene tule yllätyksenä, että kannatan tämän esityksen raukeamaan jättämistä.

Kuten jo marraskuussa tämän asian lähetekeskustelussa ilmaisin, ovat nuo asian valmistelun pohjana olevat tavoitteet tai pikemminkin niiden perustelut vähintäänkin kyseenalaiset. Näihin tavoitteisiin hallintovaliokunta kuitenkin mietinnössään sujuvasti yhtyy.

Ensinnäkin esityksen ensimmäiseksi tavoitteeksi asetetaan viranomaisten välisen yhteistyön selkeyttäminen. Hallintovaliokunta pudottaa mietinnöstään esityksen esittelyssä tavoitteen perustelujen loppukappaleen kokonaan pois, kappaleen jossa vahvemmin viitataan sote- ja maakuntauudistukseen. Tämä on toki ymmärrettävää tuon hankkeen kaaduttua valtion hallinnossa. Toisekseen hiippakuntarajat eivät ole määräävä tekijä viranomaisyhteistyössä. Käytännön  viranomaisyhteistyössä toimijoita ovat seurakunnat ja seurakuntayhtymät ja tämä toteutuu hiippakuntarajoista huolimatta, hiippakunnat harvemmin ovat sopijaosapuolena.

Toisena tavoitteena on seurakuntien ja kuntien yhteistyön edellytysten varmistaminen. Tähän yhteistyöhön sen enempää hiippakunta- kuin maakuntarajatkaan eivät vähäisimmissäkään määrin ole vaikuttamassa. Tällaisen tavoitteen asettaminen osoittaa lähinnä suurta ymmärtämättömyyttä paikallistasolla tapahtuvan seurakuntatyön todellisuudesta.

Kolmantena peräänkuulutetaan luontevia yhteyksiä kolmannen sektorin toimijoihin ja maakunnallisiin viestimiin. Yhteistyöverkostot näiden toimijoiden välillä muodostuvat aivan muilla perusteilla kuin hallinnollisilla rajoilla. Pikemminkin järjestökentän ja paikallisseurakunnan toimijoiden henkilökohtaiset suhteet sekä toimintamallit ja yhteiset intressit määrittävät yhteistyötä. Sama koskee maakunnallisia viestimiä. Esimerkiksi Pieksämäki on kolmen maakuntalehden jakelualueena ja kaikkien näiden kanssa seurakunnan tulee kyetä yhteistyöhön maakunta- ja hiippakuntarajoista huolimatta.

Näillä perusteilla katson, että tämän esityksen tavoitteet eivät ole relevantteja hiippakuntarajojen muutoksen suhteen. Pikemminkin kyseessä on keskushallinnon väkivaltainen vallankäyttö paikallisseurakuntiin nähden, jolle ei oikein löydy perusteita.

Tämän prosessin kulkua kuvastaa jotenkin oivallisesti vanha sanonta “ajaa kuin käärmettä pyssyyn”. Kun valmistelun pohjatekstissä marraskuulta vielä sujuvasti viitattiin maakunta- ja sote-uudistukseen, sanoutuu hallintovaliokunta näistä nyt kokonaan irti. Se onkin ehkä taktisesti viisasta. Toisaalta hallintovaliokunta sanoittaa tähän hankkeeseen jotain sellaista, mitä pohjavalmistelussa on jätetty tietoisesti tai tiedostamatta sanoittamatta. Kyseessä on raha ja hiippakuntien toimintaedellytysten turvaaminen. Hiippakuntamme ovat monella tapaa erilaisia. Ne olisivat erilaisia myös rajojen siirtelyn jälkeenkin. Jotenkin surullisinta tässä tapauksessa on havaita, että kun toimintaympäristön muutoksiin varautuminen ja toimintakulttuurin uudistaminen edellyttäisi pikemminkin kokonaan uudenlaista tarkastelua hiippakuntien ja niiden virkamiehistön toiminnan suhteen, meidän kyvykkyytemme tuntuu riittävän ainoastaan tällaisiin karttaharjoituksiin ja rajojen siirtelyyn. Tämä esitys pitäytyy vahvasti olemassaolevissa toiminnan rakenteissa, kun meiltä odotettaisiin kykyä hiekkalaatikkomme reunojen ulkopuolelta tarkasteluun. Nyt esitetty muutos ei ole sangen suuri isossa kuvassa, mutta merkityksellinen monen paikallisseurakunnan identiteetin ja työyhteisöjen sekä olemassa olevien verkostojen kannalta.

Koska tämä muutos ei tuo merkittäviä hyötyjä kokonaiskirkolle saati paikallisseurakunnille, on helppoa kannattaa esityksen raukeamaan jättämistä.   
Pekka Kosonen, kirkolliskokousedustaja, Pieksämäki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s